Dr. Lyds guitar med tandmærker. Foto: Annemarie Elvstrøm-Vieth

”Nu skal du spise min guitar”

Doktor Lyd, alias musiker Anders Bøgelund, er på besøg i Ribisgårdens Børnehave og skal den næste time udforske lydens univers sammen med 28 forventningsfulde børn. Efter en indledende fællessang spørger han, om der er en af børnene, der vil hjælpe ham. Nogen kigger straks ned i gulvet for at slippe og andre springer op med det samme. En frisk dreng bliver stillet op på en skammel. ”Godt”, siger Doktor Lyd, ”Nu skal du spise min guitar”. Drengen siger ”Neej!” og hopper straks ned. ”Jo, jo, du skal bide i min guitar og se om du kan smage lyden”. Noget skeptisk går drengen op igen og sætter mælketænderne i guitaren. Doktor Lyd slår på en streng, drengen griner højt og må slippe guitaren med tænderne. Det kilder. Nu skal alle børnene prøve at mærke en lyd, og Doktor Lyd går rundt til dem med en stemmegaffel, så de kan mærke på hånden, at det summer, når lyden kommer.

Lyde opleves med alle sanser
Anders Bøgelund har udviklet det musikalske sanseshow specielt til børnehaver og har taget rundt med det i 22 år. Det er den samme guitar, der er blevet bidt i igennem alle årene, fortæller han. I maj måned tilbød Gentofte Børnevenner 10 af medlemsinstitutionerne et besøg af Doktor Lyd. Når Doktor Lyd kommer på besøg, bliver der set, smagt, mærket eller lugtet lyde. Der bliver sunget fællessange og fortalt historier med brug af alverdens ting, der kan lave sjove lyde.

Har børn forandret sig på 22 år?
Anders Bøgelund siger, at for 20 år siden var børn bange for lægekitlen, som Doktor Lyd har på. Det er de ikke mere. Ambulancelyden har også forandret sig og man kan ikke længere regne med, at børn kender lyden af en fiskekutter. Men det er helt tydeligt, at showet i dag stadig optager børnene, der har sunget med, grinet, mærket og smagt på lydene i dyb koncentration i en hel time.