Efter 92 år som børnehave lukker Æblegårdens Børnehave på Baunegårdsvej 82 pr. 1. august 2024.

Børnehaven er en af de 5 institutioner, der desværre blev udpeget til lukning af Gentofte Kommunes kommunalbestyrelse sidste år. Det drejer sig om 4 små selvejende institutioner: Hellerup Vuggestue, Børnehaven Vældegården, Stolpehøj og Æblegården. Herudover også den kommunale institution Skattekisten.

Æblegården begyndte som en privat børnehave i 1932

Fru Vilma Sveistrup flyttede sin ganske lille privatskole og private børnehave til Baunegårdsvej 82 i 1932. Den blev drevet efter Montessori-principperne, som hun var uddannet i. Disse principper betød, at der var lagt stor vægt på at styrke selvstændighed og virkekraft hos børnene, især set i forhold til datidens normer.

Aflastning af kvarterets mødre i 1948

I efteråret 1948 overtog Gentofte Børnevenner driften af børnehaven og gav den navnet Æblegården, de første år som lejere og fra 1961 som ejere af huset. I begyndelsen fungerede den som en privat halvdagsbørnehave til aflastning af kvarterets mødre ”med mangelfuld hjælp i hjemmet.” Der var et hold børn fra kl. 9-13 og et andet hold fra kl. 14-17.

Et helt særligt sted at gå i Børnehave

Det særlige ved Æblegården i de senere år har, ifølge leder Christina Bjørn Thomsen, været at medarbejderne har været meget passionerede omkring at inddrage kunst i børnenes hverdag. F.eks. arbejdede de med Rødhætte og Ulven i foråret, og skabtei fællesskab en flot, stor ulv i papmaché.

Udover kreativitet i hverdagen har mange børn og voksne også sat stor pris på stemningen i huset og haven med de gamle æbletræer. Ligeledes har mange nævnt, at de var meget glade for, at det var en lille, tryg børnehave, hvor alle kendte hinanden. Huset er sat til salg, så det vides endnu ikke, hvad fremtiden byder på for det fine gamle hus.

Gentofte Børnevenner er kede af, at Børnehaven Æblegården lukker og ønsker børn, forældre, medarbejdere og ledelsen held og lykke de nye steder, de skal hen.

 

Stolpehøj, der er en del af den selvejende institution Børnehuset ved Fortet i Vangede, lukker 31. juli 2024. Lukningen er et led i Gentofte Kommunes kapacitetstilpasning.

Forældrene og bestyrelsen kæmpede ihærdigt mod lukningen i høringssvar, avisartikler og underskriftindsamling. Det lykkedes delvist, da Børnehuset Ved Fortets anden afdeling, Regnbuen, der oprindeligt også var udpeget til lukning, blev reddet på målstregen.

Fokus på tryg overgang for Stolpehøjs børn

Tilbage er nu 38 børn fra Stolpehøj, der skal have en ny institution fra 1. august. 18 børn fra Stolpehøj flytter over i Regnbuen. Janek Harder Lewalski fortsætter som leder.

Daglig leder i Regnbuen, Maria Maltha Madsen, fortæller om arbejdet med at skabe en tryg overgang til Regnbuen for børnene: ” Vi valgte i år at lave vores sommerfest om til et åbent hus-arrangement for begge huse her i Regnbuen. Der var arrangeret rundvisninger, hvor personalet fortalte lidt om stuerne og om Regnbuen og ellers var tanken, at de kunne møde hinanden på tværs af husene. De havde medbragt mad til en buffet og sluttede med at spise sammen.”

Allerede fra sommerferiestart er alle børn fra Stolpehøj flyttet over i Regnbuen, da der pga. af ferien er god plads. Dette gør, at overgangen til at blive i Regnbuen efter sommerferien forventes at blive så tryg og rolig som mulig for de børn, der skal blive der.

Stolpehøjs historie

Børnehuset Stolpehøjs historie er både kort og lang. Institutionen blev til i 2016, da Stolpegårds Vuggestue blev sammenlagt med Nymose Børnehave.

  • Stolpegårds Vuggestue hed Montebello Vuggestue frem til 1980. Den blev oprettet i 1967 af Gentofte Børnevenner i samarbejde med Montebello Dag- & Nathospital. Der var dengang 10 pladser til patienternes børn og 10 pladser til personalets børn.
  • Nymose Børnehave, der hed Børnehaven Norlevs Minde indtil 1988, blev oprettet af Gentofte Børnevenner 1953 og var navngivet efter den socialt bevidste Pastor Norlev fra Vangede.

Vi ønsker medarbejdere, børn og forældre held og lykke med hverdagen i deres nye institutioner.

Børnehaven Vældegården på Gentoftegade 10 har sidste åbningsdag 31. juli. Den bliver lukket som følge af Gentofte Kommunes politisk besluttede kapacitetstilpasning. Lukningen betyder desværre også, at der nu vil være endnu færre af de helt små institutioner tilbage i Gentofte.

Vældegården, en del af De 3 Små Fisk, har ligget i Gentofte Kirkes tidligere menighedshus i ca. 50 år. Det smukke hus, med højt til loftet, smukke vinduer og masser af spændende kroge, fungerede som menighedshus fra 1888-1973. Det blev bygget med midler fremskaffet ved indsamling i området.

Fra d. 1. august vil børn og personale fra Vældegården blive budt varmt velkommen i Gentofte Børnehave, også en del af De 3 Små Fisk, og som heldigvis har god plads.

Det sidste halve års tid har leder af De 3 Små Fisk, Louise van der Watt, og medarbejderne i begge børnehaver arbejdet tæt sammen for at sikre en tryg overgang. Børnene har bl.a. været på fælles ture for at lære hinanden at kende.

Vældegårdens Børnehave har mange hyggelige traditioner, som vil blive savnet. Fra gallafest for skolebørnene, samarbejde med Haver til Maver om køkkenhaver til opførelsen af krybbespil i Gentofte Kirke, hvor Vældegårdens børn spillede med.

Gentofte Børnevenner ønsker børn og voksne held og lykke med den nye hverdag i Gentofte Børnehave.