I august fik Gentofte Børnevenner en spændende og usædvanlig henvendelse.

22 ledere i børneinstitutioner og embedsfolk fra børneområdet i Sydkorea ville gerne besøge os for at høre om vores pædagogiske tilgang.

Vi aftalte et besøg her hos os 13. september.

Souschef Elisabeth Fabricius fra Dalgården i Vangede og Souschef Tana Nikqi fra Åkanden i Charlottenlund – to af Gentofte Børnevenners medlemsinstitutioner – mødte velforberedte op til besøget. De fortalte gæsterne om den danske lovgivning og de rammer, som danske vuggestuer og børnehaver arbejder indenfor. Herunder om læreplanstemaer, og at vi ikke ser det som undervisning, men at børnene skal lege mens de lærer.

De fortalte, hvordan det prioriteres højt at lære børnene at være empatiske og hjælpsomme over for deres venner, så man fx får en chance til, hvis man kommer til at gøre noget dumt. Dette som en del af strategien for at være inkluderende overfor alle børn, også dem med særlige udfordringer. Der blev også fortalt helt konkret om en typisk dag i en dansk integreret institution.

Vores koreanske gæster spurgte, hvor mange voksne, der er pr. barn i Danmark. Det svarede Tana fra Åkanden på, og supplerede med, hvordan de i Åkanden bestræber sig på at inddele børnene i helt små grupper med én voksen. Og at det er muligt for børnene at vælge hvilke aktiviteter, de gerne vil deltage i. Her fortalte vores gæster, at der i Korea er en fast læreplan for de 4-5årige, en slags førskole, hvor alle børn i landet lærer det samme – så ikke den samme mulighed for at vælge selv.

Alt blev løbende oversat til koreansk af en tolk, så tiden gik hurtigt, og de skulle desværre videre. De må gerne komme igen, vi vil meget gerne høre meget mere om den koreanske tilgang til 0-6 års området😊

Styrker du kvaliteten i daginstitutioner, styrker du samtidigt arbejdsudbuddet. Det er hovedbudskabet i et fælles opråb fra BUPL og Dansk Erhverv.

Anledningen er, at antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen falder igen, hvilket er bekymrende, da pædagogers faglighed er afgørende for børns trivsel og udvikling.

Samtidig er kvaliteten i vuggestuer ofte utilstrækkelig, ifølge stor undersøgelse fra VIVE, hvilket kan få forældre til at reducere arbejdstiden for selv at passe deres børn.

Hvis mange forældre gør dette, vil det påvirke arbejdsudbuddet negativt. VIVEs undersøgelse viser også en klar sammenhæng mellem antallet af pædagoger og kvaliteten i institutionerne.

Derfor er der behov for at styrke pædagoguddannelsen, øge tilliden til pædagogernes faglighed og sikre bedre match mellem forældre og daginstitutioner, så børn får det bedst mulige miljø.

Pressemeddelelsens afsendere er Elisa Rimpler, formand for BUPL, Tony Bech, branchedirektør for Velfærd & Samfund ved Dansk Erhverv og Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef ved Dansk Erhverv. Læs hele pressemeddelelsen HER

Godt nyt for biodiversitet og naturgenoprettelse i Danmark: Hvis børn på 0-6 år kan gøre en forskel, så kan alle!

Ribisgårdens børn og deres forældre har været med til at genoprette et stykke fredskov, der ligger i forlængelse af deres legeplads. Her væltede et kæmpestort bøgetræ, Hr. Bøg, og ødelagde både bålhytte og hønsehus, da stormen Otto for hen over landet.

Nordea-Fondens Her gror vi-pulje har givet 200.000 kr. og Velux Medarbejderfonden har støttet med 24.000 kr. til et projekt, hvor Altan-Alferne har lavet en genplantningsplan, der støtter biodiversiteten og muligheden for eventyrlige oplevelser for børnene.

Børnene og deres forældre har hjulpet til med at rydde op i skoven og grave masser af huller til de mange nye planter, som Altan-Alferne kom og plantede.  Siden har børnene fået en betydningsfuld opgave med at vande alle de små nye planter.

Vigtigst af alt, så har Hr. bøg fået lov til at blive liggende og blive ét med skoven, og samtidigt give ly til så mange gode legesteder, såvel som læ til alle planterne til glæde for naturoplevelserne i Ribisgården og for en masse forskellige insekter, som ellers var tæt på hjemløshed.

Ribisgårdens leder Ulla Qvist Engholm siger: ”Vi tror på, at alle kan blive ramt af en spontan naturforelskelse og med vores projektleder Boe Sallingboe fra Altan-alferne, får vi skabt et solidt fundament, hvor eventyrlige planter og tingsteder i kampesten, skal bære vores kerneværdier om en sund dialog og stærk biodiversitet ind i fremtiden.”